header
 
home wie zijn we contact onze gebieden biodiversiteit & beleid wat we doen lid worden Link's
 
Biodiversiteit en beleid ...
Biodiversiteit is de afkorting van 'biologische diversiteit en staat voor de verscheidenheid aan levensvormen, genen en ecosystemen op onze planeet. Om de achteruitgang van biodiversiteit in Asse tegen te gaan, heeft onze afdeling samen met de gemeente een charter afgesloten en een 'Werkgroep biodiversiteit' opgericht.

1. Natuur (in) gebieden De verdere versnippering van bossen en (natuur) gebieden moet voorkomen worden en het realiseren van grotere natuurlijke “bio-diverse” complexen is een eerste prioriteit.

2. Natuur & soorten:
Belangrijke soorten die een risico lopen te verdwijnen krijgen speciale aandacht.

3. Natuur in je buurt:
Natuur is ook belangrijk voor de kwaliteit en de beleving van de buurt.

4. Natuur, we doen het niet alleen!
Natuurpunt Asse wil in de eerste plaats met de gemeente tot een hechte samenwerking komen, het Charter voor de biodiversiteit (zie kolom hiernaast) en het daaraan gekoppelde LAP (Lokaal Actie Plan) waren daartoe een goede aanzet. In het verlengde hiervan trachten onze vertegenwoordigers in MAR (Milieu Advies Raad) en GeCoRo de idee van 'meer en betere natuur voor iedereen' hoog te houden.

Samenwerking met andere lokale verenigingen zoals Velt (natuur in de tuin!) en Pasar (wandelen in de natuur!) is voor ons zeer belangrijk. Bijzondere samenwerkingen werden gerealiseerd via de projecten Molenbeek & Maalbeek en Van Erembald tot Kravaal.Het Charter voor Biodiversiteit

Loop even mee door onze gemeente en laat je verwonderen door de rijke natuur die zich hier schuilhoudt en de acties die je zelf kan ondernemen om de biodiversiteit te beschermen. Helemaal enthousiast? Weet dat de gemeente Asse een Charter voor Biodiversiteit getekend heeft.

charter

Meer weten?

Waarnemingen.be

Waarnemingen.be is een initiatief van Natuurpunt Studie vzw en de Stichting Natuurinformatie en wordt gevoed door waarnemingen van vele vrijwilligers en werkgroepen. Het is een module om natuurwaarnemingen van alle soortengroepen in te voeren, te beheren en deze informatie te delen met andere gebruikers.

Natuurpunt Asse heeft daar ook haar eigen stek.

In het kader van de actiepunten op maat van gemeente Asse werden een aantal mooie projecten opgestart inzake biodiversiteit. Of wat dacht jij van de projecten rond:

Via het charter tekende de gemeente ook in op 'Koester je buren' van de provincie Vlaams-Brabant.

Natuur(punt) in de pers

Met z'n allen lezen we meer kranten of tijdschriften dan één webmaster alleen.

Las je iets in de pers over Natuurpunt Asse dat ons misschien ontgaan is? Laat het weten aan natuur.asse@gmail.com.