header
 
home wie zijn we contact onze gebieden biodiversiteit & beleid wat we doen lid worden Link's
 
Project Zwaluw

De huiszwaluw is een van de negen koesterburen van onze gemeente.

Sedert 2007 is Natuurpunt Asse van start gegaan met een huiszwaluwenproject. De gemeente en het RLGC steunden dit project. Onze vrijwilligers maakten een inventaris op van de resterende huiszwaluwen, en slaagden erin om twee restkolonies terug te laten uitgroeien tot twee leefbare kolonies. Zo zagen we op amper vier jaar tijd, ons zwaluwenbestand van amper 7 broedpaartjes terug naar een 60-tal broedende koppeltjes evolueren. Dit alles wordt jaarlijks opgevolgd met blijvende sensibilisering en begeleidende initiatieven (kunstnesten, oplossingen mestprobleem). Ook de boeren- en gierzwaluw krijgen de nodige aandacht, ondermeer met kunstnesten en onze insteek in het gemeentelijk beleid.


Huiszwaluw Boerenzwaluw

De Huiszwaluw is eenvoudig te herkennen aan hun witte romp en zwarte vleugels en bovenrug. De staart is licht gevorkt. Ze broeden in groep (kolonies) en bouwen hun nesten voornamelijk onder uitstekende randen of dakgoten van huizen. Als bouwmateriaal gebruiken ze modder, leem of klei die ze verzamelen uit modder- of slijkpoelen.

Hoe ze te helpen vind je in deze technische fiche.

Wil je meewerken aan de bescherming van de huiszwaluw in Asse? Neem contact op met ons via het contactformulier

Onze Boerenzwaluw herken je aan de typische roestkleurige keel en voorhoofd, een crèmewitte tot gele onderzijde en een donkere metaalglanzende blauwe rug. Ze hebben een lange diepgevorkte staart. Ze broeden in kleinere kolonies of alleen, maar meestal binnen een gebouw - bij voorkeur in een stal met dieren. De Boerenzwaluwen maken voor de bouw van hun nesten ook gebruik van modder.

Hoe ze te helpen vind je in deze technische fiche.
zwaluwnestenhangen