header
 
home wie zijn we contact onze gebieden biodiversiteit & beleid wat we doen lid worden Link's
 

De koesterburen van Asse

Affiche Koesterburen Asse

Iedere gemeente heeft haar typische leefgebieden. Dit betekent dat iedere gemeente ook een specifieke soortenlijst heeft.
Uit deze lijst komen de soorten die symbool staan voor hun leefgebieden: de koesterburen.

Dit zijn de koesterburen van Asse:

Argusvlinder foto soortenfiche hagen en houtkanten, heide, hogere struwelen en ruigten
Eikelmuis foto soortenfiche hagen en houtkanten
Gierzwaluw foto soortenfiche urbaan gebied
Goudveil foto soortenfiche broekbossen
Huiszwaluw foto soortenfiche urbaan gebied
Kwartel foto soortenfiche akkergemeenschap
Papegaaizwammetje foto soortenfiche graslanden
Ringslang foto soortenfiche poelen, plassen & moerassen
Vuursalamander foto soortenfiche bossen

Met de campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt' wil wil provincie Vlaams Brabant samen met u werken aan biodiversiteit. We willen u inwijden in de lokale fauna en flora en hopen dat u mee met ons de bedreigde soorten koestert. Misschien lukt het ons wel om zo de lokale biodiversiteit in stand te houden? Wie weet helpen we ze zelfs vooruit! De campagne werd in 2009 opgestart en zal 4 jaar lopen. Samenwerken vormt de sleutel van de campagne: provincie, gemeenten, de verenigingen, de regionale landschappen helpen elkaar waar nodig en inspireren elkaar voortdurend. Maar we doen ook graag een beroep op u. We hopen dat ook u één van onze koesterburen wil koesteren in dit biodiversiteitsverhaal.

Leefgebieden, soorten, koesterburen en totems
 In de campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt' koppelen we de verschillende leefgebieden in een gemeente aan hun specifieke prioritaire soorten. Koesterburen staan symbool voor de unieke biodiversiteit van specifieke leefgebieden in een gemeente.
Gemeenten, verenigingen, scholen, bedrijven,... maar ook u kunt één van de koesterburen uitroepen tot uw favoriete koesterbuur: de totem. Een totem kiezen gaat dieper dan een dier, plant of zwam uitroepen tot mascotte van uw eigen biodiversiteitcampagne. Een totem brengt u namelijk ook een boodschap, een verhaal en inspiratie waaruit u kunt putten. Tegelijk is een totem een vorm van respect en erkenning voor de heilzame kracht die kan uitgaan van de natuur. In die zin is kiezen voor een totem ook 'luisteren' naar wat uw dier of plant u te vertellen heeft.