header
 
home wie zijn we contact onze gebieden biodiversiteit & beleid wat we doen lid worden Link's
 

Foto van de maand

Leuke natuurervaring gehad? Beest of plant die een foto waard was? Stuur die in naar kristof.meert@gmail.com

Je krijgt er van ons wat toelichting bij of geef uw eigen commentaar in max een paar zinnen. De webmaster kan evt. de foto bewerken in functie van lay-out vereisten. Naam fotograaf, datum en plaats van opname worden vermeld.

1801 Mariadistel

Geert stuurde deze foto met een nest jonge merels.

Wist je dat het Usutuvirus een grote bedreiging betekent voor onze merelpopulatie?

Het Usutuvirus is een zogenaamd arbovirus: het wordt verspreid door steekmuggen. In 1959 werd het ontdekt in Afrika en in 2001 was er een eerste Europese uitbraak in Oostenrijk. De afgelopen decennia werd het virus meermaals vastgesteld in Europa. Vooral “black birds” waaronder de merels blijken hypergevoelig te zijn aan het virus maar ook huismussen en uilen (in het bijzonder de laplanduil) zijn er niet tegen opgewassen.

Symptomen van het Usutuvirus zijn verzwakking of een lusteloze indruk, plotselinge sterfte, coördinatieproblemen, bol zitten en vermagering.

Om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, roept Natuurpunt waarnemers of vinders van slachtoffers op om de gegevens in te voeren op www.waarnemingen.be. Voer de exacte locatie in door de pijl zo nauwkeurig mogelijk op de kaart te plaatsen. Kies in het venster ‘Gedrag’ voor ‘ziek/gewond’ of ‘vondst (dood)’ en gebruik het vak ‘Opmerkingen’ om duidelijk te maken dat het vermoedelijk/mogelijk om het Usutuvirus gaat.