header
 
home wie zijn we contact onze gebieden biodiversiteit & beleid wat we doen lid worden Link's
 
Kerremansbos en -park
Toponiem: 'Kerremanshoek' is een volksnaam die gebruikt wordt voor het kruispunt van Temmermanstraat, Jacobslaan en Tieboutstraat. Vroeger stond hier het 'Hof te Overrieth' of 'Overjette'. De laatste pachter van die hoeve was een zekere Kerremans, vandaar de naam 'Kerremanshoek'. Het nabijgelegen jonge bos werd ook naar die plaats benoemd.

Foto Bernard De Cuyperreigers

Het Kerremansbos is een jong gemengd loofbos dat werd aangeplant in 2005. Het was een schitterende samenwerking tussen de gemeente Asse, de basisscholen van Zellik en Relegem, vrijwilligers van Natuurpunt en VELT en buurtbewoners. Een strook van een halve hectare werd open gehouden om te laten ontwikkelen tot bloemrijk grasland, dat meteen de voorgrond vormt van het jonge bos. Langs de oevers van de Molenbeek loopt een wandelpad dat, verscholen achter houtkanten, de wandelaar vanuit het Boudewijnpark Zellik binnen loodst.
Grasland en beekoevers worden beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt Asse.

Aquafin bouwde er een bufferbekken om bij hevige regenval het water van de Maalbeek te bufferen.

Het Kerremansbos, en recentelijk ook het Kerremanspark - aangeplant in 2012 - maken deel uit van het masterplan 'Park Horing' dat werd opgesteld in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in het kader van het Landinrichtingsproject Molenbeek & Maalbeek.

Locatie

Beheerder: Erik Meerschaut

Erkenning in behandeling: dossiernr. E-181

Waarnemingen Kerremansbos en Kerremanspark

Polygoon Kerremansbos en Kerremanspark

 

Steun dit gebied met een gift!

Stort jouw gift op rekening IBAN = BE56 2930 2120 7588, BIC = GEBABEBB van Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen en vermeld 'Project 9927 Molenbeek & Maalbeekvallei'. Bij elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Terug naar natuurgebieden