header
 
home wie zijn we contact onze gebieden biodiversiteit & beleid wat we doen lid worden Link's
 
Wandelen, beheer, projecten en studie

Wandelingen

Natuurpunt Asse houdt graag contact met haar leden via regelmatige activiteiten. Dat zijn vnl. wandelingen* maar wij verwelkomen u ook graag op onze beheeractiviteiten en voor de meest geïnteresseerden valt er in onze natuur ook wel wat aan studie te doen!

Bijzondere activiteiten zijn de jaarlijkse daguitstap op tweede Pinksterdag en ons hooifeest op de laatste zaterdag van juni.

Tijdens onze jaarlijkse 'Lokale Algemene Vergadering', op de eerste vrijdag van februari, betrekken we u graag bij onze afdelingswerking.

♣ Onze wandelingen worden gegidst door vrijwillige medewerkers van Natuurpunt Asse. De algemene flora, fauna en het beheer komen telkens aan bod. Soms zijn de excursies echter thematisch of speciaal gericht naar gezinnen met kinderen. Vooraf inschrijven is niet nodig, tenzij uitdrukkelijk vermeld.. Voor leden van Natuurpunt is de deelname gratis. Vergeet je lidkaart niet! Niet-leden zijn ook meer dan welkom maar betalen een dag-lidmaatschap van 1 €.

Voor onze activiteitenkalender: zie home pagina!

Beheer

Natuurbeheer is meer dan 'alles laten groeien en bloeien'. Willen we bloemrijke graslanden bvb dan zal er moeten gemaaid en gehooid worden want het toverwoord voor biodiversiteit is 'verschraling'. Dit betekent dat we door regelmatige afvoer van het maaisel overtollig voedsel aan onze grond gaan onttrekken.

We doen dit op zogenaamde 'beheerdagen' en we doen daarvoor graag beroep op onze vrijwilligers, op de jeugd van onze scholen en soms op bedrijventeams.

Gelukkig kunnen we in Asse rekenen op een vrij grote ploeg van gemotiveerde vrijwilligers. Zij verzetten letterlijk 'bergen' werk maar dit gebeurt in een ontspannen sfeer en naar ieders tempo. Vanuit de afdeling trakteren wij dan graag met een drankje en een versnapering van het seizoen.

Via ENB, dat staat voor 'Educatief Natuur Beheer', kunnen ook scholieren een handje toesteken.

Tenslotte ontdekken meer en meer bedrijven het natuurwerk als ideaal moment voor teambuilding van hun personeel. Ook in deze formule tweemaal winst: gezonde ontspanning en betere natuur!

beheerwerk
ENB

Akkervogelproject

Zie pagina 'Project Akkervogels'

Ringslangproject

Zie pagina 'Project Ringslang'

Zwaluwenproject

Zie pagina 'Project zwaluwen'

Studie

Beheer van natuurgebieden is keuzes maken. Deze kunnen alleen maar gemaakt worden dankzij een nauwkeurige monitoring. Welke soorten zijn er te vinden, welke soorten zijn nog potentieel voor de toekomst, hoe reageert het gebied op het gevoerde beheer. Daarom worden er op regelmatige basis inventarisaties georganiseerd. Verwacht geen geleide wandelingen, maar ook niet-kenners zijn zeker welkom!

Telling Sleedoornpage-eitjes

Elk jaar inventariseren wij de aanwezigheid van de sleedoornpage via het zoeken van de eitjes op sleedoornstruwelen in het Droogveld, Kruiskouter en de Zellikse boomgaard. Dit doen we in de wintermaanden omdat dan de naakte struiken het best de minuuscule eitjes laten zien. Indien interesse: Laat het weten aan natuur.asse@gmail.com.

Eikelmuismonitoring

Een aantal van onze leden engageerden zich om nestkasten voor eikelmuizen op te hangen in een natuurgebied in hun buurt of in de tuin. Twee maal per jaar worden deze kasten nagezien op de aanwezigheid van deze soort. Soms worden deze kasten ook wel eens bezet door hommels of koolmezen ... maar altijd een spannende bezigheid om te zien welke soort nu weeral gebruik heeft gemaakt van deze 'hotelletjes'. Ook zin in het plaatsen van zo'n eikelmuiskast?Laat het weten aan natuur.asse@gmail.com.